北海道大学 水産学部 学部案内 2024
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留学体験談留学体験談海外からの留学生Whelver SURNIDOAbout me. I am a master's student at the Graduate School of Fisheries Scienc-es, Hokkaido University. I grew up in the Southern Philippines, where our delica-cies are fishery products. One of our typical side dishes is Guso salad, a type of red seaweed (Kappaphycus alvarezii) prepared as a vinegarette, garnished with chili, onions, and tomatoes. It is a simple dish packed with vitamins and minerals, which nourished me as a kid. The Guso industry is crucial to the socioeconomic status of coastal commu-nities in the Philippines; thus, it became my eventual field of endeavor. Under a Philippine government scholarship, I pursued degrees in fisheries sciences involving the molecular studies of Guso. I immersed myself with Guso farmers to understand the industry challenges, like pests and diseases, aggravated by the impacts of climate change. Before coming to Japan, I also worked on a research project to elucidate disease infestation mecha-nisms in Guso.My research. Japan has a longstanding history of consuming seaweeds and has advanced its molecular studies for these organisms, so I aspired to earn another graduate degree at a Japanese university. I obtained a MEXT Scholarship and enrolled at Hokkaido University, one of the top universities. I belong to the Seaweed Physiology Laboratory under the supervision of Dr. Toshiki Uji. My research mainly involves the molecular studies of red seaweeds (スサビノリ and オゴノリ). I am trying to understand the molecular mechanisms of their reproduction and use this information to establish tools for precision breeding technologies. My ultimate goal is to develop seaweed strains with higher aquaculture and industrial potential. Through the outcome of my research, I strive not just to give back to the seaweed industry of Japan but also to apply these techniques to help solve our country’s seaweed crisis. スタンフォード大学 博士研究員田中 桜花トビタテ!留学JAPAN日本代表プログラム第4期に採択され、修士2年次を休学し1年間米国東海岸ボルチモアに研究留学をしていました。就活を始めるときに業績が無く履歴書を埋めたいと思い留学しました。留学先では 医学研究モデル生物の魚の一種ゼブラフィッシュを用い、脳内神経細胞が生殖機構に及ぼす影響を研究しました。自分の研究に客観的な意見をたくさんもらえる環境が良かったです。「その経験が、未来の自信」これはトビタテのスローガンです。ルームメイトとの大喧嘩など、心が折れることも多かったので自信がつくかは人それぞれですが、留学は自分の将来の選択肢を広げることができます。私は現在、米国の同研究室で博士課程を修了した後、博士研究員として研究職に就いています。海外大学院に行くなんて高校生の頃は考えられませんでした。その選択肢を知らなかったからです。これを読んでいる貴方はきっと留学が気になっているでしょう。勇気を出して留学について調べてみましょう。情報収集が大事です。日本にプラスして海外の研究室も比較対象に入れて検討すれば、幅が広がります。学部生は海外行ってみたい〜くらいの気持ちで研究留学へ挑戦して良いと思います、自分の将来の選択肢が増えます。カンボジア王立農科大学水産学部の学生と北海道大学の学生とが共同で、カンボジアの水産物の生産や管理、環境保全に関する取り組みを実地で学ぶ短期留学です。カンボジアは水産大国です。カンボジア人の魚の消費量は日本人の2倍もあり、東南アジア最大の湖であるトンレサップ湖では独特な内水面(湖沼・河川)での漁業・養殖業が行われています。首都プノンペンは活気にあふれていますが、9日間のコースの中では地方都市に遠征し、都会とは異なる生活状況や伝統が色濃く残る水産の現場も体験します。研修期間中は、あらゆる点で日本とは異なる後発開発途上国の熱気と課題も感じられます。特に、カンボジアの友人とそれらを語り合う中から、課題の本質が見えてきます。カンボジアの水産の将来を担う優秀な学生達と協力して調査を行い、議論し、プレゼンテーションをする経験は、観光旅行では絶対に得られないかけがいのないものになります。海洋生物科学科4年(寄稿時)二通 健太現在、北大の大学間協定を利用してノルウェーのベルゲン大学に1年間留学しています。ノルウェーに来て衝撃を受けたのは、スーパーに並ぶ魚が全く見たことのない魚だらけであったことです。ノルウェーは大西洋に面しています。そのため、太平洋では絶対に見られない魚が当たり前に見られます。シロイトダラ、クロジマナガダラ、ヨーロピアンヘイクなどが良い例です。学部卒業程度の知識を既に身に着けていたはずの私でしたが、ノルウェーに来て早々見たことのない魚を目にして、いかに自分が限られた世界しか見てこなかったのかを痛感しました。日本は太平洋に浮かぶ小さな島国です。日本にいるということは、太平洋という物理的な制限を伴います。私は太平洋を出て初めて、自分がどんな場所にいたのかを知ることが出来ました。この留学が無ければ、私は一生気付くことはなかったでしょう。大西洋はどんな場所だろう?その好奇心が私をノルウェーへと導き、世界が思っていたより大きく広いことを教えてくれました。21Short training course ofsustainable inland fisheriesand aquaculture managementleaders in South-East Asia東南アジアにおける持続的内水面漁業・養殖業管理リーダー研修〜後発開発途上国における水産資源管理と開発〜

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